Kvalita čaje je nezbytná pro to, abychom poznaly dobrý čaj. Rozpoznat dobrý a špatný čaj ale není lehké. Musíte vědět, na co se soustředit a co u čaje sledovat, abyste rozpoznali jeho kvalitu. Jakmile si tuto dovednost osvojíte, budete doslova čajoví experti.
Jak nakoupit kvalitní čaj?
Bio čaje jsou většinou zárukou kvality. Pěstují se bez pesticidů nebo chemických hnojiv. Tím se zachovává jejich vůně a chuť. Dobře také uděláte, pokud budete nakupovat z ověřených kamenných prodejen a e-shopů, kde najdete velký výběr kvalitních čajů.
Zaměřte se na listy
Listy ve vašem čaji by měly být celé, ne zlomené a měly by mít zářivou, jednotnou barvu. Zlomené listy či matné listy mohou naznačovat nejen špatné podmínky skladování, ale také nižší kvalitu čaje celkově.
Vůně čaje
Kvalitní čaj uvolňuje velmi příjemné a intenzivní aroma. I v suchém stavu. Třeba zelené čaje produkují svěží a rostlinné tóny, černé čaje zase sladší a ovocnější aroma. Pokud se vám aroma zdá nevýrazné nebo nějak zvláštní, je pravděpodobné, že se nejedná o zrovna kvalitní čaj.
Chuť na patře
Poté, co čaj ochutnáte, zaměřte se na jeho chuť. Chuť čaje by měla být vyvážená a harmonická. Je pravděpodobné, že ucítíte i hořké chutě, ale měly by být jemné a nepřehlušit chuť čaje a jeho tónů. Abyste si čaj opravdu vychutnaly, ničím ho nedoslazujte nebo neochucujte. Nákup kvalitního čaje je důležitý. Kvalitní čaje sice možná stojí trochu více peněz než ty méně kvalitní, ale chuť je neporovnatelně lepší. Navíc, pokud pijete čaje kvůli zdravotním účinkům, je o to více důležité, aby to byly kvalitní čaje. Nekvalitní čaje nemají tolik vitamínů, minerálů a látek, které pomáhají našemu zdraví. Za kvalitnější čaje se také považují sypané čaje než čaje porcované. Ze sypaných čajů se daleko lépe uvolní chuť, aroma a také vám dá více vitamínů.